Wat is tantrische seks?

Wat is tantrische seks?

Toen ik voor het eerst begon met Tantra, voelde het voor mij als thuiskomen. Het leren voelen, een spiritueel pad waarin ik het gevoel had dat ik een (niet perfect) mens mocht zijn en vooral ook hoe je het heilige kan ervaren in het alledaagse. Ik was verkocht! Maar schreeuwde ik dit van de daken? Nou, nee – niet echt. Want er zat ook veel schaamte. Ik was bang dat mensen zouden denken dat ik in een of andere seks-cult was beland. En regelmatig kreeg ik semi-grappige opmerkingen..

Gelukkig krijg ik steeds meer reacties waarbij mensen vanuit oprechte nieuwsgierigheid vragen: wat is Tantra nu eigenlijk? En vaak leg ik uit – het is heel veel meer dan seks. Wat ook zo is. Maar, seksualiteit, intimiteit en seksuele energie is wel degelijk een belangrijk onderdeel van het tantrische pad. En een heel belangrijk onderdeel van ons mens-zijn, het is onze natuur. Dus, let’s talk about sex!

Tantra heeft de manier waarop ik seks ervaar, enorm veranderd. Allereerst ging er een wereld voor me open, toen ik me realiseerde dat het niet volgens die vaste volgorde hoeft van: iemand ontmoeten, dansen, zoenen. Hmm leuk, voelt goed. Misschien niet op de eerste date, maar vrij snel komt dat gevoel van – de volgende stap is dat we bij elkaar in bed belanden en seks gaan hebben. En zelfs dan lag de gewenste volgorde en uitkomst in mijn hoofd al vast. Met een orgasme als doel, en tevens afsluiting van de vrijpartij. Soms was dat fijn, soms was dat fantastisch, soms was dat matig en dacht ik: ‘wat doe ik hier eigenlijk?’

Tantra leerde me dat er een alternatief is voor denken in ‘honkje 1-2-3-4-5’ (wat in mijn middelbare schooltijd de favoriete manier van communiceren was) en met flink wat bier op bij iemand in bed belanden (wat tijdens mijn studententijd de norm leek). En tantra leerde me dat er een zee aan mogelijkheden is om je met iemand intiem te verbinden, zonder dat je penetratie hebt. Eigenlijk, dat alles seks kan zijn. Ook met je kleren aan.

Maar, let’s get back to sex. Wat onderscheid nu tantrische seks van ‘gewone’ seks? Hier zijn een aantal aspecten die je mee je slaapkamer in kan nemen, om de manier waarop je seks hebt te transformeren tot een andere ervaring.

Maak er een ritueel van

Elke ontmoeting, hoe lang of kort ook – kan je beschouwen als een ritueel. Voor mij is een ritueel een manier om het heilige te brengen in het alledaagse. Om even stil te staan, om iets bewust te openen en ook weer bewust af te sluiten. Zoals je een yogales begint en eindigt met een namasté, zo kan je ook een ontmoeting bewust beginnen en eindigen. Zorg ook voor een plek die je een beetje speciaal maakt, met bijvoorbeeld kaarsjes, wierook en mooie muziek. Met deze zorgzaamheid voor de ruimte, geef je waarde aan de ontmoeting en eer je jezelf en de ander.

Sta stil bij je intentie

Het uitspreken van je intentie is enorm krachtig. Niet alleen bij seks, bij alles wat je doet in je leven. Wat is dat eigenlijk, intentie? Deepak Chopra schrijft hierover het volgende in zijn boek ‘De zeven spirituele wetten van succes’: “Hetgeen zich manifesteert op je pad, wordt geleid door de intentie die je hebt. Een intentie komt vanuit je hart, vanuit de diepste wensen die je voor jezelf en de wereld hebt. Bewust leven in dit moment en jezelf herinneren aan deze intenties is genoeg om te bereiken wat je wilt.”

Een intentie heeft te maken met je drijfveer, je gedachten, je doel, wat je wilt bereiken. Dit helpt je om veel bewuster aanwezig te zijn bij wat je doet. En het geeft je inzicht in waarom je iets doet. Voor je je met iemand verbindt, is het heel mooi om je intentie uit te spreken en te delen. Je intentie kan bijvoorbeeld zijn om op het niveau van het hart, lichaam en ziel te verbinden. Of om iets nieuws te ontdekken. Is je intentie dat dit een ontmoeting voor één avond is, of heb je andere intenties? Wat voor jou op dat moment waar is. Dit samen delen, geeft een gevoel van verbondenheid en vertrouwen.

Durf kwetsbaar en emotioneel open te zijn

Ik vind het heel fijn om te beginnen met het uitspreken en delen wat mijn verlangens, mijn grenzen en mijn behoeftes zijn. Of wat ik spannend vind. Wat ik nodig heb. En ik wil graag horen waar de ander naar verlangt, wat zijn of haar angsten zijn en wat hij of zij nodig heeft om zich veilig en geliefd te voelen. Dit naar elkaar uitspreken creëert een gevoel van emotionele verbondenheid en vertrouwen.  

Het is ook goed om hier praktische zaken open te bespreken, zoals – gebruiken we wel of geen condoom? Niet gezegd dat dat er persé van hoeft te komen, maar liever nu bespreken dan in the heat of the moment. En wat ik zelf een prachtige vraag vind: ‘Wat heb je hierna van me nodig, en wat zijn je verwachtingen en behoeftes?’ Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je het fijn vindt om de dag erna weer even contact te hebben, en met elkaar in te checken. Of meer. Of minder. Alles is goed, en wees er eerlijk en open over. Dat voorkomt veel teleurstelling en pijn achteraf. Zit je hier niet op één lijn? Dan kan je besluiten om het hierbij te laten, of iets te doen wat wel goed voelt. Bijvoorbeeld elkaar een massage geven, of een uur heerlijk eye-gazen.. Hartstikke tantrisch.

Maak connectie op alle niveaus

Vaak is de verleiding groot om bovenop elkaar te duiken, en gepassioneerd te beginnen met zoenen en de kleren van elkaars lijf te scheuren. Soms is dit ook echt de energie die er tussen jullie is. Maar vaak is dit ook hoe we denken dat het hoort, vol passie en lust. En we ‘doen’ liever iets omdat die beginnende momenten van connectie maken zo kwetsbaar en ongemakkelijk kunnen voelen.

De uitnodiging is om nu eens niet meteen in de actiemodus over te gaan, en in plaats daarvan te voelen wat je voelt. Ook het ongemak, de ongemakkelijkheid, de onzekerheid. En laat die langzaam plaatsmaken voor een gevoel van verbinding. Een mooie manier om dit te doen, is om tegenover elkaar te zitten, en elkaar in de ogen te kijken. Doe dit minstens een paar minuten. Ja, het voelt ongemakkelijk. Geeft niet, adem diep in en uit. Langzaamaan zal het gevoel van ongemak omslaan in een gevoel van diepe connectie, en zie je meer en meer van de persoon tegenover je. Alsof je kijkt in zijn of haar ziel, zijn of haar hart. En laat de persoon tegenover je, jou ook zien. Na een paar minuten kan je je hand op je partners hartgebied leggen, en zijn of haar hand op jouw hartgebied. Blijf oogcontact houden. Dit creëert een bijzonder gevoel van liefde, geborgenheid en verbinding.

Als je tegenover elkaar oogcontact hebt gemaakt, kan de volgende stap zijn dat je bij je partner op schoot in yab-yum positie gaat zitten (of je blijft tegenover elkaar zitten of gaat naast elkaar liggen waarbij je elkaar aankijkt, het kan allemaal). Begin dan met je ademhaling te activeren en te synchroniseren. Adem diep in & uit door je mond, en maak je adem hoorbaar. Dit geeft een enorm gevoel van verbinding en helpt om de seksuele energie te laten stromen. Je kan hierbij wat bewegen, je hoeft niet stokstijf rechtop te zitten. Zie wat voor beweging er wil ontstaan.

Laat de seksuele energie stromen

Hiervoor is een techniek geweldig, die je ook individueel kan oefenen. Deze heet de ‘microcosmic orbit’ en deze techniek komt uit de Tao Tantra. Adem diep in en uit,  en bij elke inademing span je je bekkenbodemspieren licht aan. Voor de vrouwen is dit het gevoel alsof je je yoni samenknijpt, en je plas ophoudt. Voor de mannen, het gevoel alsof je je testikels dichter naar je lijf wilt brengen. Visualiseer nu hoe je seksuele energie vanuit je bekkenbodem omhoog stroomt naar je hoofd op een inademing, en op een uitademing weer van je hoofd naar beneden stroomt. Op een gegeven moment gaat dit over in de energie die in cirkels omhoog en naar beneden stroomt, onophoudelijk. En zich meer en meer door je hele lichaam verspreidt. Dit is het begin van een full-body orgasme…

Maar niet te snel… voor je enthousiast wordt! Dat is mooi, maar wanneer we het over orgasmes hebben is er nog wel iets wat belangrijk is om te vermelden. Tantrische seks heeft als belangrijk kenmerk dat is dat er geen doel is wat bereikt moet worden. Dus niet: even snel voorspel zodat we dan kunnen beginnen aan het ‘echte werk’, niet toewerken naar een orgasme, om daarna de vrijpartij als ‘klaar’ te beschouwen. Of de ontmoeting nu 30 minuten of 3 uur duurt,  of er nu geen of 10 orgasmes zijn, het gaat om het in verbinding blijven en samen de golven van energie te voelen. Die zijn soms intens, soms subtiel.

Er is nog veel meer te zeggen over tantische seks, en vooral over de verschillende vormen van orgasmes – maar dat komt in een volgende blog! En het beste is om het gewoon zelf te gaan ervaren en te proberen. Misschien kies je een aantal van de bovenstaande elementen uit, de volgende keer dat jij en je partner of lover gaan vrijen. Als je je ervaringen wilt delen, dan mag dat! In de comments hier beneden, of in een mail.

Wil je trouwens meer leren over de microcosmic orbit, of wil je samen met je partner (of alleen) een tantra cursus doen? Er start regelmatig een nieuwe basiscursus ‘Ontdek Tantra’ of doe mee met een weekend workshop ‘Awaken Your Sexuality’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.